Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Οι πολυεθνικοί μνηστήρες της ΕΒΖ

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1283372

Της Ρόης Χάικου

Κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη και αισιόδοξη για την επιτυχία πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έχει η ATEBank. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 82,33% της εταιρείας έληξε χθες το απόγευμα και τουλάχιστον πέντε διεθνείς όμιλοι, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την βορειοελλαδίτικη βιομηχανία.

Κυρίαρχοι παίκτες από την παγκόσμια αγορά ζάχαρης έδωσαν το "παρών" στην διαδικασία και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον από Γερμανούς ήταν ιδιαίτερα έντονο. Τόσο που να θεωρείται ότι μία τουλάχιστον είναι η NordZucker AG, ο κορυφαίος Ευρωπαίος παραγωγός ζάχαρης είναι αυτός ο ενδιαφερόμενος.

Μεταξύ των υποψήφιων "μνηστήρων" και η αγγλική ED & F MΑΝ με την οποία η ελληνική βιομηχανία έχει ήδη σε ισχύ στρατηγική συνεργασία. Η ΕD & F MAN είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου παγκοσμίως, διακινεί περίπου 11 εκατ. τόνους ετησίως που αντιστοιχούν στο 25% του παγκόσμιου εμπορίου ζάχαρης και διαθέτει τα δύο μοναδικά πλοία (ΒΙΒΟ) που μεταφέρουν αποκλειστικά ζάχαρη, στη λεκάνη της Μεσογείου.

Επίσης, φέρονται να μετείχαν στον πρώτο γύρο της διαδικασίας και βιομηχανίες ζάχαρης από την Πολωνία, την Σερβία αλλά και τη Ρωσία.

Ακίνητη περιουσία


Η ΑΤΕ μπορεί να έχει αποφασίσει να αποδεσμευτεί από τις μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητές της και η ΕΒΖ να είναι μια ζημιογόνος δραστηριότητά, ωστόσο η «προίκα» που θα πάρει ο αγοραστής της δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Μόνο η αξία της ακίνητης περιουσίας της υπερβαίνει τα 91 εκατ. ευρώ και σε αυτήν περιλαμβάνονται εντός Ελλάδας τα 3 υπό λειτουργία εργοστάσια σε Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες και Ορεστιάδα και τα 2 κλειστά σε Λάρισα και Ξάνθη.

Τα επενδυτικά ακίνητα που ανήκουν στη μητρική αφορούν 5 οικόπεδα (Λάρισα, Ξάνθη, Σέρρες και Θεσσαλονίκη) και 1 οικόπεδο μετά κτιρίου (Σίνδος θεσσαλονίκης) και έχουν εκτιμηθεί από τους ανεξάρτητους εκτιμητές Δανός Α.Ε. και CB Richard Ellis. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν 28,7 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η εταιρεία έχει προσημειώσει γήπεδα και οικόπεδα της προκειμένου να εξασφαλίσει δάνεια συνολικής αξίας 102,660 εκατ. ευρώ.

Και φυσικά είναι και οι δύο μονάδες στη Σερβία που ελέγχει και οι οποίες παράγουν το 45% των αναγκών της γειτονικής χώρας σε ζάχαρη.

Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου (1/7/2010-31/3/2011) που ανακοίνωσε η ΕΒΖ, σε επίπεδο ομίλου κατέγραψε αύξηση 2,06% στον κύκλο εργασιών και ανήλθε σε 193,242 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών και συνολικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 7,992 εκατ. ευρώ έναντι λειτουργικών ζημιών 5,543 εκατ. ευρώ στο 9μηνο της περσινής περιόδου. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημίες 5,245 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 16,383 εκατ. ευρώ της περσινής αντίστοιχης περιόδου.

Η διαδικασία


Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε χθες, είναι αρχικό και πλέον, η διαδικασία μπαίνει σε μια πιο ουσιαστική φάση, από την οποία θα φανεί και η εξέλιξη πώλησης της ΕΒΖ. Αφού λοιπόν, εξεταστούν οι φάκελοι ώστε να περιλαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που προβλέπει η διαδικασία, οι υποψήφιοι που θα προκριθούν θα κληθούν από τον σύμβουλο που είναι η EFG Equities, να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Μετά τη λήψη της Συμφωνίας Εμπιστευτικότητας, θα παρασχεθούν στους υποψήφιους μια σύντομη παρουσίαση του ομίλου, η έκθεση περιορισμένου ειδικού οικονομικού ελέγχου (financial Vendor’s Due Diligence), θα δοθεί πρόσβαση σε νομικά και εμπορικά έγγραφα του ομίλου και το σχέδιο της «Σύμβασης Αγοράς και Πώλησης» (“Share Purchase Agreement” ή "SPA") για τα σχόλιά τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, θα κληθούν να διεξαγάγουν περιορισμένο ειδικό οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence), να συζητήσουν με τη διοίκηση της ΕΒΖ και να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της.

Στο τρίτο στάδιο, θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΤΕBank:

• τη δεσμευτική προσφορά τους για την αγορά όλων των μετοχών που προσφέρονται προς πώληση μαζί με τυχόν όρους και προϋποθέσεις που θα την συνοδεύουν

• τις οριστικές παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου της «Σύμβασης Αγοράς και Πώλησης Μετοχών»

• την προτεινόμενη στρατηγική και συνοπτικό επιχειρηματικό σχέδιο

• τον προτιθέμενο βαθμό αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού

• εγγυητική επιστολή συμμετοχής (bid bond) από αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αποδοχής του Πωλητή.
H αξιολόγηση των προσφορών θα σημάνει και κατά πόσο η διαδικασία είναι επιτυχής και φυσικά την πώληση της ΕΒΖ.

roi.haikou@capital.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: