Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΤΕ: Σήμερα "κληρώνει" για τα εργασιακά

http://www.capital.gr/news.asp?id=1281390


Της Ρόης Χάικου

Την επίσημη απάντησή της -όπως όλα δείχνουν εντός της ημέρας- θα δώσει η διοίκηση του ΟΤΕ στις προτάσεις των συνδικαλιστών για περιστολή του εργασιακού κόστους. Και δεν αναμένεται να είναι θετική.

Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι στην επιστολή προς το προσωπικό του Οργανισμού και την ΟΜΕ ΟΤΕ ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και η διοικητική ομάδα του θα εξηγούν γιατί με το πάγωμα μισθών για δύο χρόνια που πρότειναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ή την μείωση της διαφημιστικής δαπάνης δεν λύνεται το "αγκάθι" του μισθολογικού κόστους, που πέρυσι ξεπέρασε τα 750 εκατ. ευρώ.

Η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε, οι συνδικαλιστές υπέβαλαν και γραπτώς τις θέσεις τους και πλέον, η υπόθεση "εργασιακά ΟΤΕ" βαίνει προς λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν, από το πάγωμα των μισθών -που ουσιαστικά έχει ήδη γίνει αφού εφέτος αυξήσεις δεν έχουν δοθεί- το όφελος θα ήταν της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, ποσό ελάχιστο σε σχέση με τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που καλείται να εξοικονομήσει η διοίκηση, αφού ο στόχος που έχει θέσει η Deutsche Telekom στον κ. Τσαμάζ είναι περικοπή 300 εκατ. ευρώ σε εύρος τριετίας.

Στο αίτημα της ΟΜΕ ΟΤΕ για μείωση των αποδοχών στα ανώτατα και ανώτερα διευθυντικά στελέχη, η διοίκηση αναμένεται να υπενθυμίσει ότι έχουν ήδη γίνει περικοπές, ενώ το μισθολογικό κόστος τους ανέρχεται στο 1,5% της συνολικής μισθοδοσίας του ΟΤΕ, δηλαδή 11 εκατ. ευρώ.

Έτερο αίτημα των συνδικαλιστών ήταν η περικοπή των διαφημιστικών πακέτων και άλλων προωθητικών ενεργειών του ομίλου, όπου εκτιμάται ότι θα επισημανθεί πως το διαφημιστικό budget έχει υποχωρήσει ήδη στα 20 εκατ. ευρώ ετησίως και είναι μειωμένο κατά 30% από τις αρχές του έτους. Μάλιστα, όπως σχολίαζαν στελέχη του Οργανισμού "δεν μπορούμε που δεν μπορούμε λόγω ΕΕΤΤ να ασκήσουμε ανταγωνιστική πολιτική, αν δεν διαφημιζόμαστε κιόλας, σε ποιον θα πουλάμε;".

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η διοίκηση του ΟΤΕ οδηγείται σε λήψη αποφάσεων για μονομερώς αλλαγές στα εργασιακά, ένα θέμα που εκτιμάται ότι θα συζητηθεί -εάν όχι για να ληφθούν και αποφάσεις- στο αυριανό ΔΣ του Οργανισμού. Ένα ΔΣ που ωστόσο ήταν κανονικά προγραμματισμένο και δεν αφορά μόνο στα εργασιακά.

Για να επιτύχει τον στόχο των μείον 100 εκατ. ευρώ εφέτος στο μισθολόγιο του ΟΤΕ, η διοίκηση προσανατολίζεται στη μείωση των αποδοχών κατά τουλάχιστον 10%, που αποτιμάται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ και το πάγωμα των ωριμάνσεων θα εξοικονομήσει ακόμη 10 εκατ. ευρώ. Συν τις περικοπές επιδομάτων και άλλων παροχών που ισχύουν από τον Μάρτιο, και οι οποίες έχουν αποτιμηθεί στα 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης, και από τις προωθούμενες αλλαγές στο Λογαριασμό Νεότητας, ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει περί τα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο χωρίς να θιχτούν όσοι ήδη έχουν κατοχυρώσει σχετικό δικαίωμα ακόμα και αν δεν έχουν ακόμα ενεργοποιήσει την διαδικασία. Με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2010, κόστισε πέρυσι στον ΟΤΕ σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δημιουργήσει συσσωρευμένες υποχρεώσεις που φθάνουν στα 300 εκατ. ευρώ.

roi.haikou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: