Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

"Δεν ψωνίζω, δεν ψωνίζω" λένε οι Έλληνες καταναλωτές

http://www.capital.gr/News.asp?id=1282353

Της Ρόης Χάικου

Η αρνητική ψυχολογία λόγω της κρίσης, η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της χώρας και οι περικοπές αποδοχών έχουν κάνει τους Έλληνες τους πιο απαισιόδοξους καταναλωτές στον κόσμο. Και όχι μόνο κλείνονται στα σπίτια τους, αλλά αλλάζουν και άρδην τις αγοραστικές τους συνήθειες, κόβοντας έξοδα από παντού, ακόμη και από τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα.

Έτσι, το σύνθημα του «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» γίνεται «δεν αγοράζω, δεν αγοράζω» όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας της διεθνούς εταιρείας Boston Consulting Group (BCG) για τη συμπεριφορά των καταναλωτών, η οποία διενεργήθηκε σε συνολικά 21 χώρες και για πρώτη φορά και στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι στην 21η θέση σε επίπεδο καταναλωτικής αισιοδοξίας, πολύ χαμηλότερα και από την Ιαπωνία, όπου η έρευνα διεξήχθη μετά τον καταστροφικό σεισμό και τις επιπτώσεις στη Φουκουσίμα!

Και δίνει σαφή μηνύματα στις επιχειρήσεις, κυρίως τις εμπορικές, για το πώς και προς ποιές κατευθύνσεις πρέπει να στρέψουν την πολιτική τους, αν θέλουν να βγουν όσο το δυνατόν αλώβητες από την κρίση.

Έτσι, το 74% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει πως έχει επηρεαστεί προσωπικά από τη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) είναι στο 47% ενώ στις ΗΠΑ είναι στο 57%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της BCG στην Αθήνα κ. Βασίλη Αντωνιάδη «στην Ελλάδα παρατηρείται περισσότερη αγωνία για το μέλλον, εργασιακή ανασφάλεια και μεγαλύτερη σχεδιαζόμενη μείωση δαπανών τους επόμενους 12 μήνες οπότε είναι λογικό συνακόλουθο να επέλθουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην αγοραστική μας συμπεριφορά». Χαρακτηριστικό είναι πως το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα αναβάλλει τις αγορές που μπορούν να περιμένουν, ενώ το 73% θα περιοριστεί στο να προμηθεύεται μόνο τα απολύτως απαραίτητα αγαθά, ποσοστά που είναι κατά πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών.

Έξι στους 10 Έλληνες δήλωσαν πως μείωσαν τις δαπάνες τους το προηγούμενο έτος, ενώ ένα επιπλέον 53% ισχυρίζεται πως θα μειώσει τα έξοδά του του περαιτέρω το 2011 (44% των ερωτηθέντων στις 5 μεγάλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους, τους επόμενους 12 μήνες). Και αυτό γιατί υπολογίζουν να έχουν χαμηλότερο εισόδημα από μισθούς/ωρομίσθια, ανησυχούν πως οι ίδιοι ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού τους θα χάσουν τη δουλειά τους και τρίτον πρέπει να εξοφλήσουν τρέχουσες πιστώσεις τους. Παράλληλα όμως, αν και οι Έλληνες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη κρίση, εντύπωση προκαλεί πως δηλώνουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι Ευρωπαίοι, ότι όταν η κρίση ξεπεραστεί θα αρχίσουν να ξοδεύουν όπως πρώτα.

Ποιά προϊόντα επηρεάζονται

Η κρίση έχει επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες στη χώρα μας, με τους Έλληνες να… ψηφίζουν cocooning, δηλαδή διασκέδαση στο σπίτι, να περιορίζουν ακόμη και τις αγορές σε τρόφιμα και να δηλώνουν χωρίς ντροπή πια ότι επιλέγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με την BCG, το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του στα τρόφιμα έναντι του 7% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει. Οι κατηγορίες, με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν, οι οποίες φαίνεται πως θα πληγούν περισσότερο είναι τα οινοπνευματώδη και οι μπίρες όπου το 71% και 70% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους. Αντίθετα οι κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών είναι τα φρέσκα φαγητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπου το 17% των καταναλωτών δηλώνουν πως θα αυξήσουν τις δαπάνες τους. Ακολουθούν σε περικοπές οι κονσέρβες, τα ενεργειακά ποτά, τα καλλυντικά, τα έτοιμα γεύματα και τα αναψυκτικά. Απορρυπαντικά, καφές, γαλακτοκομικά και φρέσκα προϊόντα είναι αυτά που δηλώθηκε ότι θα περικοπούν λιγότερο.

Επίσης, η κατανάλωση στο σπίτι –σε αντιδιαστολή με την διασκέδαση και την κατανάλωση εκτός σπιτιού- είναι από τις κατηγορίες που φαίνεται πως ευνοούνται περισσότερο από την νέα, πιο συνειδητή-ορθολογική καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Αναφορικά με τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και άλλες υπηρεσίες, το 65% των ερωτηθέντων σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του και οι κατηγορίες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι τα κοσμήματα-αξεσουάρ (76%) και τα fast food (71%). Αντίθετα ό,τι σχετίζεται με τα παιδιά διατηρεί δυνάμεις, η δε κατηγορία που παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση δαπανών είναι τα παιδικά ρούχα, όπου το 16% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνει πως θα αυξήσει τις δαπάνες του.

Αλλαγή αγοραστικής συμπεριφοράς


Όπως σε κάθε περίοδο όπου παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και αγοραστικές συμπεριφορές, έτσι και τώρα με την οικονομική κρίση, δημιουργούνται ευκαιρίες και δυνατότητες για αυτούς που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν άμεσα στις σύγχρονες ανάγκες, όπως τόνισαν οι άνθρωποι της BCG.

Τί αναζητά ο Έλληνας πλέον από τις αγορές του; Προσφορές και ευκαιρίες, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ πλέον, δηλώνει πως ψάχνει για προϊόντα που έχουν σημαντικές τεχνικές διαφορές και προϊόντα που αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα και δίνουν μικρότερη σημασία στη μάρκα.

Επίσης, η εκρηκτική διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων είναι αξιοσημείωτη. Οι καταναλωτές επιλέγουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ως ένα τρόπο για να μειώσουν τις δαπάνες τους αναζητώντας καλύτερες τιμές για τις αγορές τους από τα σούπερ-μάρκετ.

Ανεξαρτήτως του πόσο περιοδικό μπορεί να είναι λόγω της κρίσης, οι Έλληνες φαίνεται ότι κάνουν στροφή και στο life style τους. Και δηλώνουν ότι η αποταμίευση, η υγεία, η σχέση αξίας-χρημάτων (value for money) και η ευθυμία είναι οι προτεραιότητές τους πλέον. Σε αντίθεση με τη πολυτέλεια και το πλούτο που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κλίμακας. Όμως η έρευνα έδειξε πως αποχωρίζονται πιο δύσκολα από ότι οι Ευρωπαίοι τα είδη πολυτελείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: