Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ιατρικό Αθηνών: Βλέψεις για το δικό του "Γαία"

http://www.capital.gr/news.asp?id=1276064

Της Ρόης Χάικου

Το εγχείρημα του «Γαία» δεν υφίσταται πλέον ως σύμπραξη του Ερρίκος Ντυνάν με το Ιατρικό Αθηνών και ο ιδιωτικός όμιλος αναζητά λύσεις και φόρμες για να επανέλθει στην αγορά των μαιευτικών – γυναικολογικών υπηρεσιών υγείας.

Οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο Αποστολόπουλου να έχει «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις γιατρών πρώην συνεργατών του στο «Γαία» και σε αρκετές περιπτώσεις να έχει καταθέσει και προτάσεις συνεργασίας για την δημιουργία νέας κλινικής σε εγκαταστάσεις του Ιατρικού. Μάλιστα, φέρεται να έχει καταθέσει σαν πρόταση τρία εναλλακτικά σενάρια: να δημιουργηθεί κλινική στο κεντρικό κτήριο του Ιατρικού Αθηνών στο Μαρούσι, να λειτουργήσει σε συνδυασμό με το Παιδιατρικό του ή να στεγαστεί την κλινική Νικολάου του Ιατρικού στο Περιστέρι.

Μέχρι τώρα ωστόσο τα όποια σχέδια φέρονται να είναι σε αρχική φάση, αλλά στην αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας «ακούγεται» ότι αρκετοί γιατροί αρνήθηκαν την συνεργασία για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, παραμένει άγνωστο αν και πότε το Ιατρικό θα λάβει σχετική άδεια για την λειτουργία μαιευτικής – γυναικολογικής κλινικής και δεύτερον, φέρεται να ζητούσε από τους ιατρούς ενυπόγραφη δεσμευτική συμφωνία, κάτι που εκείνοι δεν έκαναν δεκτό.

Σε κάθε περίπτωση το «Γαία» αποδείχθηκε μια περιπέτεια για το Ιατρικό και η αναστολή λειτουργίας του άφησε ανοικτές πληγές: για το 2010 είχε αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA ύψους 8,8 εκατ. ευρώ, οι δε καθαρές ζημίες μετά από φόρους ήταν 8,2 εκατ. ευρώ. Ποσά που «βάρυναν» τον ισολογισμό του Ιατρικού, καθώς από τα 10,5 εκατ. ευρώ απαιτήσεις της εταιρείας από θυγατρικές, τα 10,3 εκατ. ευρώ αφορούν καταβολές της μητρικής Ιατρικό Αθηνών έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου του ΓΑΙΑ, ενώ σαν επένδυση ήταν εγγεγραμμένη με αξία 5,925 εκατ. ευρώ.

Στην εξαμηνιαία έκθεση του 2011 αναγράφεται ότι η θυγατρική εταιρεία «Γαία», που κατά σύμπραξη με το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν λειτούργησε νομίμως τη μαιευτική-γυναικολογική κλινική του ως άνω νοσοκομείου, υποχρεώνεται τόσο με την 12/7/2011 απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όσο και με την από 1/8/2011 καταγγελία του συμπράττοντος ομωνύμου του ως άνω νοσοκομείου, σε διακοπή της λειτουργίας της.

«Ο όμιλος θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα του κατά των υπαιτίων και υπευθύνων για την διεκδίκηση των νομίμων αποζημιώσεων της θυγατρικής Γαία προς αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής της ζημιάς» είναι η επίσημη θέση της εταιρείας.

Πάντως, στο Ερρίκος Ντυνάν η μαιευτική-γυναικολογική κλινική εξακολουθεί να λειτουργεί, πλέον αποκλειστικά ως δραστηριότητα του νοσοκομείου.

Με δεδομένη την αρνητική οικονομική συγκυρία οι μεγάλοι νοσοκομειακοί όμιλοι αναζητούν διεξόδους και η διεύρυνση των υπηρεσιών είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους. Συν τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους με ασφαλιστικές εταιρείες, φέρνοντας περισσότερους ασθενείς στις κλίνες τους.

roi.haikou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: