Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Cosmote οδεύει η δεύτερη άδεια 3G στην Αλβανία

Της Ρόης Χάικου

Η AMC, θυγατρική της Cosmote στην Αλβανία είναι ο πλειοδότης για την δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η AMC «έκοψε» το νήμα στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε το αλβανικό δημόσιο, με προσφορά ύψους 15 εκατ. ευρώ. Οι φάκελοι των προσφορών άνοιξαν σήμερα και το ελάχιστο τίμημα είχε οριστεί στα 12,5 εκατ. ευρώ.

Η δημοπράτηση μόνο μίας άδειας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από τους 4 παίκτες της αγοράς, AMC, Vodafone, Eagle Mobile και Plus, οι οποίες υποστήριζαν ότι αυτή η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης στην πράξη δημιουργεί μονοπώλιο στην κινητή τηλεφωνία, μειώνει τα έσοδα και τις επενδύσεις στον κλάδο και εξουδετερώνει τον ανταγωνισμό. Και πρότειναν να δοθούν τέσσερις άδειες, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Στην χώρα μέχρι τώρα άδεια 3G είχε μόνο η Vodafone, από τον Νοέμβριο του 2010, για την οποία και είχε προσφέρει το ποσό των 31,4 εκατ. ευρώ.

Εν όψει της επίσημης ανακοίνωσης του νικητή του διαγωνισμού από την Αρχή στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AMC, κ. Δημήτρης Μπλάτσιος, δήλωσε:

«Έχουμε μπροστά μας σημαντικές αλλαγές στην αγορά των υπηρεσιών 3ης γενιάς. Η AMC είναι η εταιρεία που θα αλλάξει ριζικά τις μονοπωλιακές συνθήκες που έως σήμερα επικρατούσαν. Περιμέναμε την ευκαιρία να προσφέρουμε στους Αλβανούς καταναλωτές αξιόπιστες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες δεδομένων μέσα από προηγμένες τεχνολογίες 3ης γενιάς. Ήδη οι πελάτες μας απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες επικοινωνίας σε ολόκληρη τη χώρα και σύντομα θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε γρήγορο mobile Internet και υπηρεσίες δεδομένων. Μία νέα εποχή στις τηλεπικοινωνίες ξεκίνησε».

Η AMC, μέλος του Ομίλου COSMOTE από το 2000, ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία το 1996, αποτελώντας την πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιήθηκε στην Αλβανία. Σήμερα η AMC κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά, με την πελατειακή βάση της εταιρείας να ανέρχεται σε 1,9 εκατομμύρια (Ιούνιος 2011).

Το 2010, τα έσοδα της AMC ανήλθαν σε 119,3 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο κερδοφορίας της εταιρείας έφτασε το 48.9%.

Στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά κινητής τηλεφωνίας της Αλβανίας, σήμερα δραστηριοποιούνται τέσσερις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με τον τέταρτο πάροχο να έχει κάνει την είσοδό του το Σεπτέμβριο του 2010. Η διείσδυση κινητής τηλεφωνίας στη χώρα αγγίζει το 136,8%.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2009, η COSMOTE ενίσχυσε τη συμμετοχή της στην AMC σε 95%, εξαγοράζοντας ποσοστό 12,6%, κυριότητας του Αλβανικού Δημοσίου, έναντι 48,2 εκατ. ευρώ.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1274924

Δεν υπάρχουν σχόλια: