Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

FULGOR: Από το χείλος του γκρεμού στον όμιλο Στασινόπουλου

http://www.capital.gr/news.asp?id=1252753

Της Ρόης Χάικου

Μια ελληνική βιομηχανία με 54 χρόνια ζωής, που παρά την σημαντική της θέση στην αγορά, τα τελευταία χρόνια παρέπαιε, πέρασε στον έλεγχο του ομίλου της Βιοχάλκο.

Η βιομηχανία Fulgor που εδρεύει στην Κόρινθο, μια εταιρεία με τεχνογνωσία και αξιόλογο πελατολόγιο, έφτασε μια ανάσα πριν το λουκέτο, αφού πριν από ένα χρόνο κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα (στο οποίο εντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2010), το εργοστάσιό της έκλεισε το φθινόπωρο του 2010 για να επαναλειτουργήσει τον περασμένο Μάρτιο και οι ζημίες συσσωρεύονταν.

Και το... οξυγόνο ήρθε να δώσει η Ελληνικά Καλώδια, με τη συμφωνία που επικυρώθηκε χθες, η οποία θα καταστήσει την εισηγμένη του ομίλου Στασινόπουλου τον απόλυτο κυρίαρχο της εγχώριας αγοράς παραγωγής καλωδίων, με μερίδιο πλέον της τάξης του 90% και σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές, αφού η Fulgor ειδικεύεται μεταξύ άλλων, στις υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις. Την ίδια ανάσα πήραν σε μεγάλο βαθμό και οι περίπου 320 εργαζόμενοι της κορινθιακής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το... πωλητήριο από τον βασικό μέτοχο της Fulgor, τον Ιταλό επιχειρηματία Aldo Dapelo μπήκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν πια ο κλοιός της οικονομικής κρίσης είχε σφίξει γύρω από την εταιρεία λόγω κατακόρυφης κάμψης των εξαγωγών της. Αιτία, όπως τότε δήλωνε η διοίκηση, η ακύρωση δύο συμφωνιών με το Εμιράτο του Ντουμπάι που είχε προηγηθεί το 2008, αξίας 80 εκατ. ευρώ η καθεμία, μετά από απόφαση του Εμιράτου να διακόψει το σχέδιο επενδύσεών του.

Από τις αρχές του 2010 η Fulgor δεχόταν προτάσεις εξαγοράς από εγχώριους παίκτες και από ξένους ομίλους, όπως η ιταλική Prysmian (πρώην Pirelli), εντέλει όμως, η Ελληνικά Καλώδια προτιμήθηκε, ενώ η συμφωνία "σκάλωσε" επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού λόγω της συγκέντρωσης που θα επέφερε το deal στην εγχώρια αγορά όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του "Πολίτη της Κορινθίας". Το γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες είναι κυρίως εξωστρεφείς, στάθηκε καθοριστικό για να μην απορρίψει την εξαγορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ιστορία της Fulgor

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1957 με έδρα τότε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Το 1972έγινε μεταφορά των εγκαταστάσεων της σε ιδιόκτητο οικόπεδο 190 στρεμμάτων στην περιοχή Σουσσάκι των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, ενώ ξεκίνησε και το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. δραχμών τότε. Έναν χρόνο μετά, η Fulgor εκτελεί τις πρώτες υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις Κω - Καλύμνου (25,4km) και Πάρου - Νάξου (15km) για λογαριασμό της ΔΕΗ. Το 1974 αποκτά το καλωδιακό πλοίο "ΚΕΡΑΥΝΟΣ" για την πόντιση καλωδίων ενεργείας και ακολούθως του καλωδιακού πλοίου "SΑΒ-ΟΝΕ" για την πόντιση υποβρυχίων τηλεφωνικών καλωδίων με οπτικές ίνες. Το 1977 ολοκληρώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα και μεταφέρεται όλη η παραγωγική δραστηριότητά της στην Κορινθία.

Το 1981 ολοκληρώνει την υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Καβάλα - Πρίνος (Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου), για τις ανάγκες της Εταιρείας Πετρελαίου Βορείου Αιγαίου και πέντε χρόνια μετά κατασκευάζει και εγκαθιστά το πρώτο καλώδιο οπτικών ινών στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΟΤΕ στην διασύνδεση Αθήνα - Πειραιάς. Ακολουθούν και άλλα έργα για την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, ενώ το 1989 αναλαμβάνει την κατασκευή και προμήθεια για λογαριασμό της Ρωσικής κυβέρνησης τηλεφωνικών καλωδίων για την Αρμενία συνολικού μήκους 92Km. Τρία χρόνια μετά κατασκευάζει400km υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών σε συνεργασία με την Siemens για ζεύξεις μεταξύ Γερμανίας και Σουηδίας. Μέχρι και το 2007 ήταν οι "χρυσές χρονιές" για την εταιρεία, η οποία είχε παράλληλα αναπτύξει την εξαγωγική της δραστηριότητα, αποκτώντας παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική.

Ενδεικτικά το 2006 είχε κύκλο εργασιών άνω των 215 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός της ήταν 73 εκατ. ευρώ. Το 2007 που ήταν και η τελευταία κερδοφόρα χρήση, η Fulgor είχε πωλήσεις 230 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Το 2009 ο κύκλος εργασιών της είχε υποχωρήσει στα 80,6 εκατ. ευρώ και το 2010 στα μόλις 17 εκατ. ευρώ. Οι δε λειτουργικές ζημίες (EBITDA) από 7,1 εκατ. ευρώ το 2009, πέρυσι έφτασαν τα 17 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 4,673 εκατ. ευρώ, οι δε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν σε 8,1 εκατ. και 63,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

roi.haikou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: