Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Δάνεια με «face control»


http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2009/04/21/210409%2024.pdf

Αυστηρό σύστημα ελέγχου, με βάση το επάγγελμα κάνουν πλέον οι τράπεζες πριν δεχθούν να χορηγήσουν δάνειο, βάζοντας στη «μαύρη λίστα» όσους απασχολούνται σε τομείς που πλήττονται άμεσα από την κρίση.
Ξενοδοχοϋπάλληλοι, εποχικά εργαζόμενοι, προσωπικό τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και όσοι απασχολούνται σε είδη πολυτελείας, όπως οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων είναι μερικοί από τους «ανεπιθύμητους» δανειολήπτες. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι απασχολούμενοι στις οικοδομές και σε υπηρεσίες που κινούνται στην αγορά του real estate, όπως μεσίτες, εταιρίες διαμεσολάβησης, ακόμη και ασφαλιστές.
Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος ανέφερε στον ΕΤ ότι «διερωτώμαστε ποιοι επαγγελματίες δεν επηρεάζονται τόσο έντονα από την κρίση και αν η απάντηση είναι θετική, προχωράμε πιο εύκολα στην έγκριση του δανείου». Ως αποτέλεσμα, τους τελευταίους μήνες οι υπάλληλοι ξενοδοχείων, οι πωλητές αυτοκινήτων και μια σειρά άλλων επαγγελματιών βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών. Τα πιστωτικά ιδρύματα περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο τα οικονομικά στοιχεία του υποψηφίου δανειολήπτη, προκειμένου να περιορίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο. Ιδιαίτερα ανησυχούν για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και οι οποίες ενδέχεται να προχωρήσουν σε απολύσεις και έτσι δεν δανειοδοτούν τους εργαζόμενους ή χορηγούν εντέλει μικρότερο ποσό από αυτό που έχει αρχικά ζητηθεί.
Στην «γκρι λίστα» περιλαμβάνονται και εκείνοι που δεν έχουν σταθερή εργασία, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, από τους οποίους ζητείται υψηλότερο εισόδημα καθώς το ενδεχόμενο να «πληγούν» από την κρίση είναι μεγαλύτερο. «Πλέον χορηγούμε μικρότερα δάνεια και σε όσους έχουν μεν οικονομική επιφάνεια, αλλά αυτή δεν αντανακλάται στις φορολογικές τους δηλώσεις, όπως είναι γιατροί και δικηγόροι», εξηγούσε αρμόδιο στέλεχος από τη διεύθυνση στεγαστικών δανείων μεγάλης τράπεζας.
Η παραμονή στον ίδιο εργοδότη για πάνω από 5 ή 7 χρόνια θεωρείται «ατού» για να εγκριθεί το δάνειο, ενώ αντίθετα οι… μεταγραφές αιτία για να απορριφθεί. Εξίσου σημαντικό πλέον είναι και το όνομα του εργοδότη. Οι τράπεζες δίνουν πιο εύκολα δάνειο σε εργαζόμενο μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας ακόμη και αν ο μισθός του είναι χαμηλότερος από ότι ο αντίστοιχος ενός υπαλλήλου μικρής εταιρείας. Ως «κακοπληρωτές» καταγράφονται από τις τράπεζες οι οδηγοί (ταξί, λεωφορείων, φορτητών) και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, οπότε και τα αιτήματά τους διπλοεξετάζονται.
Στην «κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται και όσοι έχουν μεγάλη έκθεση σε δάνεια. Ακολουθώντας τις συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι δίνουν έμφαση ώστε οι συνολικές δόσεις του πελάτη να μην υπερβαίνουν το 40% των συνολικών εισοδημάτων του.
Ασφαλέστεροι πελάτες θεωρούνταν ανέκαθεν οι απασχολούμενοι στο δημόσιο τομέα. Εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί είναι στην πλειοψηφία τους συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων. Ακολουθούν οι δικηγόροι, τραπεζικοί και υπάλληλοι των ΔΕΚΟ.
Από κόσκινο περνάνε πλέον και οι αιτήσεις των οικονομικών μεταναστών για στεγαστικά δάνεια. Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν οι τραπεζικοί, αφενός δεν δηλώνουν μεγάλο εισόδημα και αφετέρου το τελευταίο διάστημα αυξάνονται όσοι μένουν άνεργοι. Προκειμένου να τους χορηγηθεί δάνειο οι τράπεζες ζητούν αποδεικτικό εργοδοτικών εισφορών, αλλά και Έλληνα υπήκοο ως εγγυητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: