Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

«Περάστε από τον... ιατρό μας»


http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2009/04/21/210409%2024.pdf

Σε τσεκ-απ υποβάλλονται οι υποψήφιοι δανειολήπτες για ποσά άνω των €200.000



Ιατρικό φάκελο φτιάχνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στους υποψηφίους δανειολήπτες στεγαστικού πριν δεχθούν να τους καλύψουν. Πρόκειται για διαδικασία που ακολουθείται όταν το ποσό της χορήγησης είναι μεγάλο, καθώς αν δεν προηγηθεί το τσεκ απ, η ασφαλιστική δεν δέχεται να καλύψει τον δανειολήπτη για κινδύνους ζωής.
Όταν οι ενδιαφερόμενοι για στεγαστικό δάνειο ζητούν την χορήγηση ποσών από 200.000 ευρώ και άνω και επιλέξουν την ασφάλιση ζωής, οι ασφαλιστικές τους περνούν από μια σειρά ιατρικών εξετάσεων, προκειμένου να έχουν εικόνα της κλινικής τους κατάστασης. Αν και η ασφάλεια ζωής του δανειολήπτη δεν είναι υποχρεωτική, όπως η κάλυψη του ακινήτου για φωτιά και σεισμό, οι τράπεζες την προωθούν γιατί με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν ότι το δάνειο θα αποπληρωθεί ό,τι κι αν συμβεί.
«Αισθανόμαστε συχνά ότι δεν εργαζόμαστε σε τράπεζα, αλλά σε μικροβιολογικό εργαστήριο» ανέφερε χαριτολογώντας στέλεχος του τμήματος στεγαστικών δανείων μεγάλου ιδιωτικού πιστωτικού ιδρύματος. Και αυτό γιατί η έκθεση της ασφαλιστικής εταιρίας με τον ιατρικό έλεγχο του πελάτη φθάνει στα γραφεία των τραπεζών. Αν τα ευρήματα δεν είναι ανησυχητικά, τότε η ασφάλεια ζωής προχωρά κανονικά. Αν για κάποιο λόγο η ασφαλιστική δεν δεχθεί να καλύψει τον πελάτη για το 100% του δανείου, τότε ή γίνεται κάλυψη για μικρότερο ποσό ή η τράπεζα προχωρά τις διαδικασίες του δανείου χωρίς να κάνει ασφάλεια ζωής.
Ενδεικτικά, το κόστος ασφάλειας ζωής για τον πρώτο χρόνο δανείου ύψους 100.000 κυμαίνεται από 350 μέχρι 500 ευρώ, ενώ υπάρχει και φορολογικό όφελος, καθώς τα ασφάλιστρα ζωής – μέχρι του ποσού των 1.200 ευρώ το χρόνο- εκπίπτουν από την εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: