Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Αγαπάμε αλλά φοβόμαστε το κινητό


http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2009/05/07/070509%2028.pdf

Το «αγαπούν», αλλά και το φοβούνται το κινητό τηλέφωνο οι Έλληνες, κυρίως λογω των κεραιών. Με τις συνδέσεις κινητης τηλεφωνίας στη χώρα μας να έχουν προσεγγίζουν τα 18,85 εκατ. όταν ο πληθυσμός είναι 10.964.200 κάτοκοι, οι συνδρομητές υποστηρίζουν ότι το κινητό τους προσφέρει ελευθερία και ασφάλεια, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά το 86% ανησυχεί ότι πιθανώς βλάπτει την υγεία.
Αυτό προκύπτει από την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την κοινωνικοοικονομική αποτίμηση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα την οποία διεξήγαγε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ICAP.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, κ. Γεώργιος Δουκίδης και κ. Γιώργος Γιαγλής επισήμαναν ότι η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έφθασε στο 168% στο τέλος του 2008 και είναι η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά, ενώ η χώρα παρουσιάζει υστέρηση στην ανάπτυξη και χρήση υπηρεσιών τρίτης γενιάς (3G).
Περίπου 7 στις 10 μικρές επιχειρήσεις και το 80% των μεγάλων δηλώνουν ότι αν δεν λειτουργούν τα κινητά είναι αδύνατο να διεκπεραιώσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, το 66% του κοινού θεωρεί βασικό πλενέκτημα την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει η χρήση του κινητού, ενώ σχεδόν 4 στους 10 αισθάνονται ασφάλεια γνωρίζοντας ότι μπορούν να τηλεφωνήσουν από οπουδήποτε.
Η κινητή τηλεφωνία απολαμβάνει υψηλή φήμη, με το 53% του κοινού να αναφέρεται θετικά για τον κλάδο, όταν για τις τράπεζες μόλις το 7% έχει καλή εικόνα.
Πλέον, ο κλάδος εισέρχεται σε φάση ωρίμανσης και η οποιαδήποτε ανάπτυξη σε ορίζοντα πενταετίας (μέχρι το 2013) θα εξαρτηθεί από τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, καθώς τα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής ανά πελάτη βαίνουν μειούμενα. Πέρυσι, το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) έπεσε σε επίπεδα κάτω από τα 20 ευρώ για Vodafone και Wind, ενώ ακόμη και η Cosmote (που διατηρεί ARPU 23,6 ευρώ) είδε τα έσοδα ανά πελάτη να κινούνται πτωτικά.
Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, αν αναπτυχθούν νέες προηγμένες υπηρεσίες, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 1,9% αποφέροντας δημόσια έσοδα €2,7 δισ και αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 8.000 (συνολικά 100.000 το 2013). Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμάται μείωση των θέσεων σε 81.000 με τα δημόσια έσοδα στα €2,1 δισ.

rhaikou@e-tipos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: