Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Κύμα προσφορών στα στεγαστικά από το φθινόπωρο


http://www.e-tipos.com/content/Issues/2009/05/25/ETN_20090525%2022.pdf


ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ,
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΤΙΜΩΝ
Εμφαση στα δάνεια σταθερής δόσης, με τις χρεώσεις να βρίσκονται ήδη στο 3,85%.
Φθηνά παραμένουν και τα κυμαινόμενα. Της Ρόης Χάικου


Αύξηση των επιτοκίων σταδιακά μετά το φθινόπωρο «βλέπουν» οι τράπεζες και προσανατολίζονται στη χάραξη νέας πολιτικής, ιδιαίτερα στα στεγαστικά δάνεια.
Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων στελεχών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, συγκλίνουν ότι τα διατραπεζικά επιτόκια Euribor δεν θα διατηρηθούν επί μακρόν στα σημερινά επίπεδα, προεξοφλώντας «φως στο τούνελ» της κρίσης. Μάλιστα, όπως εξηγούσαν χαρακτηριστικά, δεν αποκλείεται η άνοδος να έρθει ανορθόδοξα, αν αποκατασταθεί η ομαλότητα στις διεθνείς αγορές.
Πιο συγκρατημένοι είναι οι επιτελείς στην Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι ωστόσο δεν θεωρούν απίθανη την αύξηση των επιτοκίων. Κορυφαία πηγή της κεντρικής τράπεζας μιλώντας στον «ΕΤ» εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά όσο η κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι ευνοϊκή. Πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ακόμη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%.
Σήμερα το επιτόκιο Euribor μηνός βρίσκεται στο 0,90% και το Euribor τριμήνου κινείται στο 1,25%, ενώ το EKT στο 1%. Με περιθώριο προσαύξησης 2%-2,50%, ένας δανειολήπτης που έχει στεγαστικό χρεώνεται με 3,25%-3,50% κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτά τα χαμηλά επιτόκια αξιοποιούν χιλιάδες δανειολήπτες, με αποτέλεσμα το 90% των δανείων που έχουν εκταμιευθεί από τις αρχές του έτους να είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ελληνικών τραπεζών πάντως, προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο προσφορών στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων μετά το καλοκαίρι, καθώς τα κυμαινόμενα θα κινούνται σιγά σιγά ανοδικά και προκειμένου να «τονώσουν» την ζήτηση. Ωστόσο, η τιμολογιακή πολιτική της νέας σαιζόν δεν θα παρουσιάζει τις υπερβολές του παρελθόντος, όταν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρισκόταν στο 4% και τα πιστωτικά ιδρύματα έδιναν επιτόκιο 3,90% για 2 ή 3 χρόνια.
Ήδη τράπεζες όπως η Marfin προσφέρουν σταθερό επιτόκιο για απόκτησης στέγης από 3,85% για 2 έτη και από 3,95% για 3 έτη. Σταθερό επιτόκιο κάτω του 4% για ένα χρόνο προσφέρει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ATEbank, η Εθνική και άλλα πιστωτικά ιδρύματα.
Αρμόδια στελέχη μιλώντας στον «ΕΤ» ανέφεραν ότι ακόμη είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών να επιλέγουν κυμαινόμενα επιτόκια, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε όταν δουν ότι η δόση τους αυξάνεται, να προλάβουν να «κλειδώσουν» το δάνειό τους με ένα καλό σταθερό επιτόκιο για 2-3 χρόνια. Οι τραπεζίτες θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι το 2010 το κόστος δανεισμού θα είναι πιο υψηλό, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης.
Ενδεικτικά, σήμερα ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 χρόνων με επιτόκιο 3,50% (Euribor τριμήνου 1,25% συν περιθώριο προσαύξησης 2,25%) έχει δόση 586,14 ευρώ. Αν το Euribor αυξηθεί στο 1,50%, τότε ο δανειολήπτης θα πληρώνει επιτόκιο 3,75% και η δόση του θα αυξηθεί στα 599 ευρώ. Η επιβάρυνση των περίπου 13 ευρώ μεταφράζεται σε επιπλέον 156 ευρώ το χρόνο.
Με βάση στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το 31% επί του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι στεγαστικά δάνεια. Το αντίστοιχο ποσοστό δανεισμού με πιστωτικές κάρτες ανερχόταν, τον Ιανουάριο του 2009, στο 4% και για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια στο 10,5%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες χορηγούν, κατά μέσο όρο σε μηνιαία βάση, στεγαστικά δάνεια ύψους από 30 έως 70 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή οι αποπληρωμές (δόσεις και τόκοι παλαιότερων δανείων) ανέρχονται ανά μήνα από 50 εκατ. έως 90 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων τον Απρίλιο αυξήθηκαν μόλις κατά 63 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 78,066 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης περιορίστηκε στο 8,7% (στο 0,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008).


rhaikou@e-tipos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: