Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Δάνεια άνω των 50 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί από τις τράπεζες

Στις τράπεζες η Ελλάδα στενάζει. Και ζητά να της ρυθμίσουν στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια γιατί... δεν βγαίνει. Οι τράπεζες δε, εμφανίζονται πρόθυμες, καθώς δεν θέλουν ο λογαριασμός της BlackRock για τις επισφάλειες να βγει... ακριβός.

 Γράφει: Ρόη Χάικου
Πάνω από 1,5 εκατ. στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έχουν ρυθμιστεί τα τους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, υπερβαίνοντας με συντηρητικούς υπολογισμούς σε αξία τα 50-55 δισ. ευρώ.
Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2013 σε επαναδιαπραγμάτευση και αναχρηματοδότηση μπήκε το 5,6% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 12,78 δισ. ευρώ. Ανάλογη ήταν η επίδοση και το τέταρτο τρίμηνο του 2012.
Εάν σε αυτά προσμετρηθούν και οι αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, το ποσό φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, τρανή απόδειξη του οικονομικού αδιεξόδου που βιώνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα λόγω της ύφεσης. Το 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά σε επιχειρηματικές χορηγήσεις, ενώ ξεπερνούν τις 500.000 τα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών τους καρτών.
Οι τράπεζες δέχονται να ρυθμίσουν ακόμη και δάνεια σε καθυστέρηση, ιδιαίτερα καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να ανακόψουν το "τσουνάμι" των επισφαλειών, που έχει φτάσει στο 30% το πρώτο τρίμηνο εφέτος και εξακολουθεί να τραβά την ανηφόρα. Επίσης, κατά περίπτωση μπορεί να "κουρέψουν" και μέρος του χρέους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων τόκων, ενώ πλέον, οι ρυθμίσεις είναι αλά καρτ, ανάλογα με το πιστοληπτικό προφίλ του δανειολήπτη, το ύψος της οφειλής και το είδος του δανείου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή προσημείωσης / υποθήκης σε ακίνητο, αφού έτσι, μπορούν να "συμμαζευτούν" όλα τα χρέη σε ένα δάνειο, μειώνοντας σημαντικά το επιτόκιο, άρα και τη δόση.
Αλλά και η τρόικα έχει στείλει σαφές μήνυμα στις διοικήσεις των τραπεζών να ρυθμίσουν όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ακόμα και 30 ημερών. Στόχος είναι με την έλευση του 2014, να έχει περιοριστεί το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων.
Λύσεις για να πληρωθεί η δόση
Είτε πρόκειται για δάνεια σε καθυστέρηση, είτε για "ενήμερους" πελάτες, τα πιστωτικά ιδρύματα "κόβουν και ράβουν" στα μέτρα του δανειολήπτη λύσεις για να μειωθεί η μηνιαία δόση, ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι οφειλές του θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται ή θα αποκατασταθεί η εξόφληση. Στις περιπτώσεις δε, πελατών που δεν έχουν μπει στην "κόκκινη ζώνη", η μεταχείριση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με αυτούς οι οποίοι έχουν καθυστερήσει να καταβάλλουν δύο ή και περισσότερες δόσεις.
Εάν κάποιος είναι άνεργος, τότε οι περισσότερες τράπεζες προτείνουν προγράμματα που απαλλάσσουν τον δανειολήπτη από κάθε υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε ποσού για ένα χρονικό διάστημα το οποίο όμως δεν θα υπερβαίνει τους 12-18 μήνες.
Εκτός από τις α λα καρτ λύσεις των τραπεζών, υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα ρύθμισης των δανείων, που καθιέρωσε ο νόμος 4161/2013 του υπουργείου Ανάπτυξης και προβλέπει περίοδο χάριτος 48 μηνών με μηνιαία δόση στο 30% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος.
Οι δανειολήπτες που θέλουν να υπαχθούν στην ρύθμιση των τραπεζικών δανείων θα πρέπει να έχουν προηγουμένως ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία, καθώς απαιτείται στα δικαιολογητικά η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.



Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 13:27
ΠΗΓΗ: Δάνεια άνω των 50 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί από τις τράπεζες

Δεν υπάρχουν σχόλια: