Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αναζητείται μισθός για τους καθηγητές του Ανοικτού Παν/μιου (18/1/2011)

http://www.capital.gr/News.asp?id=1118080


Της Ρόης Χάικου



Κάποτε το να είναι κανείς καθηγητής πανεπιστημίου ήταν τίτλος τιμής και αναγνώρισης. Σήμερα ίσως ντρέπεται να πει πως διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αφού οι εκπαιδευτικοί του 19ου ελληνικού ΑΕΙ δεν έχουν πληρωθεί από τις αρχές του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011.

Το μοναδικό πανεπιστήμιο στη χώρα που προσφέρει εξ αποστάσεως προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, το οποίο εμπνεύστηκε ο νυν πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενο, αφού οι καθηγητές του έχουν αποφασίσει να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους και προειδοποιούν με αναστολή του εκπαιδευτικού έργου τους.

Το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Η πάγια πρακτική του ΕΑΠ τα τελευταία χρόνια ήταν στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου, να πληρώνεται το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων, κάτι που εφέτος δεν έγινε.

Σαφείς απαντήσεις, οι περίπου 1.700 ΣΕΠ του Ανοικτού Πανεπιστημίου, δεν έχουν λάβει από τη διοικούσα αρχή του ιδρύματος, αφού οι καθηγητές πληρώνονται από τα δίδακτρα των φοιτητών του ΕΑΠ, οι οποίοι ως γνωστόν τα προπληρώνουν ετησίως πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Αν υπολογίσει κανείς μόνο τους προπτυχιακούς φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 15.400 άτομα, τότε το ΕΑΠ εισέπραξε εφέτος πάνω από 10,8 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν καθηγητές του ΕΑΠ στο Capital.gr, την εφετινή ακαδημαϊκή χρονιά η διοίκηση του πανεπιστημίου ήταν ιδιαίτερα αυστηρή στην έγκαιρη καταβολή των ποσών από τους φοιτητές.

Στην αλληλογραφία μεταξύ των ΣΕΠ αναφέρεται πως αιτία της μη πληρωμής τους είναι η απόφαση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας να κοπεί το 30% των συμβασιούχων μελών ΣΕΠ, αν και ήδη είχαν υπογράψει συμβάσεις και είχαν ξεκινήσει το εκπαιδευτικό έργο τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από ενέργειες της διοίκησης του πανεπιστημίου, το Υπουργείο Παιδείας πήρε πίσω τις απολύσεις, ενώ την ίδια στιγμή το ΕΑΠ έχει αναρτήσει πρόσκληση στην ιστοσελίδα του εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποψήφια μέλη ΣΕΠ του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με νέα επιστολή ενημέρωσης των μελών του στις 13 Ιανουαρίου αναφορικά με την μη πληρωμή τους, σημείωνε πως ή το ΕΑΠ δεν προέβη «σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία», ή δεν υπήρξε θέληση ή/και «υποστήριξη από το ΥΠΔΒΜΘ» ή, τέλος, «δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη οι σχετικές διαδικασίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια σημαντική μερίδα καθηγητών του ΕΑΠ αυτά είναι τα μόνα έσοδα, τα οποία κλιμακώνονται από 300 ευρώ μικτά για τμήμα που απαρτίζεται από 10 φοιτητές μέχρι και 600 ή 800 ευρώ μικτά το μήνα για πολυπληθέστερα τμήματα.

Ο Σύλλογος επισημαίνει πως «μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος και η ΔΕ του ΕΑΠ δεν έχουν απαντήσει στις δύο επιστολές μας (14/12 και 22/12/2010) με τις οποίες ζητούσαμε μία επίσημη ενημέρωση για αυτή τη δυσάρεστη καθυστέρηση και την αναστάτωση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΑΠ».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα έχει «κολλήσει» όχι στο ΕΑΠ πια, αλλά στην κυβέρνηση. Αρχικά η υπόθεση των μελών ΣΕΠ φερόταν να βρίσκεται προς έγκριση στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες την... επέστρεψε στο υπουργείο Παιδείας για «πρόσθετες εξηγήσεις» για τους συμβασιούχους του ΕΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι μισθοί των μελών ΣΕΠ πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος και εφόσον οι φοιτητές καταβάλουν δίδακτρα για τη φοίτησή τους σε αυτό, οι ιθύνοντες θα πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν καταβάλλεται το κονδύλι που αφορά στην μισθοδοσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: